Leuk he, twintiger zijn in deze tijd. De crisis slaat nog steeds toe, je bent al maanden afgestudeerd. Inmiddels heb je al tig sollicitaties verstuurd en net zo veel afwijzingen gehad. Dan maar een stage, want hoe verklaar je dat gapende gat als je -pak ‘m beet- dertig bent en weer de sollicitatie game in gaat? Stages zijn geweldig voor je zelfvertrouwen, je zal veel leren en begrijpen hoe de werkende wereld werkt. Zo slecht dus nog niet, behalve dat je waarschijnlijk geen al te ruime stage vergoeding krijgt, en daarnaast overuren draait bij een bijbaantje. Tijd om betaalde werknemer te worden dus! Een stappenplan om van stagiaire naar betaalde werknemer te gaan:

  • Ga stage lopen bij een start-up. Start-ups zijn niet alleen hot, hip en happening, ze groeien vaak ook snel. Grote kans dat het team snel uitgebreid wordt, dus zorg dat je er bij bent! Want hoe kunnen ze die geweldige stagiaire niet aannemen – je heb immers al een bureau en past in het team!
  • Wees jezelf, laat zien wie je bent en probeer je sociaal op te stellen – dus praat dagelijks met collega’s en ga naar borrels.
  • Werk zo hard als je kan. Ook al krijg je niet betaald, sloppy stagiaires vallen altijd op en worden niet op prijs gesteld.
  • Zorg dat je elke dag eerder dan je begeleider aanwezig bent en blijf regelmatig wat langer. Wie zegt dat stagiaires niks doen? Wellicht krijg je hier niet direct waardering voor, maar op de lange termijn valt het écht wel op.
  • Zorg dat je een plan hebt: wat wil je leren, uit de stage halen? Laat dit ook vooral aan anderen zien!
  • Plan zelf regelmatig evaluatie momenten in. Zo ziet het bedrijf dat je er zelf alles aan doet om het beste uit jezelf te halen zodat je het meeste voor ze kan betekenen.
  • Go for the extra mile.. blijf tot het werk af is. Werk dat ene document net wat mooier uit en fiets even langs het bedrijf waar dat pakketje moet worden langs gebracht.
  • Verras het team af en toe met een lekkere to go koffie, een doosje macarons of een doosje dropjes. Ze zullen het missen als je weg bent 😉
  • Is je stage afgelopen en hebben ze je geen baan aangeboden? Vraag altijd een aanbevelingsbrief, en vertel ze dat je op zoek bent naar werk. Grote kans dat als er industry vacatures worden rondgestuurd ze aan jou zullen denken. En niet te vergeten, als er wel iets bij ze vrij komt weten ze dat het je leuk lijkt (laat dit dus duidelijk merken, ze kunnen je geheugen niet lezen).