Laten we het eens over bitcoins hebben. Ik heb ze namelijk al sinds 2007 – en toen goed verkocht toen ze sky-high gingen een paar jaar geleden. En toen later tijdens een dieptepunt weer opnieuw begonnen. Ik zal je uitleggen hoe het precies werkt en wat je er eigenlijk mee kunt doen. 

Om te beginnen, zoals ik op een eiland in Indonesië zag: betalen! Midden op een piepklein eiland zag ik een bord bij een cafeetje waar je met bitcoins kan betalen, dat was zo bizar! 

Lees ook: de beginnershandleiding voor de Nederlandse FIRE movement (Financial independence retire early) om nog meer financiële tips te lezen! 

En om het nog normaler te maken: in Australië hadden ze bitcoin ATM’s – waar je dollars in kon doen, je online portefeuille kon scannen (je persoonlijke QR code bijvoorbeeld van jouw ‘rekening’) en ze zo super makkelijk om kon zetten in bitcoins. Het is dus gewoon een digitale valuta waar je je eigen ‘geld’ omzet naar ‘bitcoins’. Dus in ons geval, je euro’s verruil je voor bitcoin – dit is niet 1 op 1 want met 1 euro koop je nu 0,00010 BTC (bitcoin). Yup, dat klinkt als veel minder maar dat is natuurlijk gewoon even veel ‘waard’. 

Gili Islands Gili Air, Lombok, Indonesia Travel Guide by Noni May-15Dat is de makkelijke versie; het is gewoon een valuta waar je mee kan betalen, vaak online. Wat je nodig hebt is geld – bijvoorbeeld euro’s en daarmee koop je bitcoins. Als je aan bitcoin trading doet, koop je eigenlijk bitcoins als ze ‘goedkoop zijn’ en verkoop je ze weer wanneer je er meer euro’s voor kan krijgen. Omdat de koers nogal schommelt, is het belangrijk dit goed in de gaten te houden. Zo zijn mijn bitcoins al vele malen verdubbeld en bijvoorbeeld verviervoudigd maar ook echt veel minder waard geweest. Voor nu zitten ze goed waar ze zitten, maar als je er geld aan wil verdienen zul je de koers in de gaten moeten houden. Dat doe ik zelf gelukkig niet, dat is echt een dagtaak maar zoals je vast wel eens succesverhalen hebt gehoord: het is het waard, want je kan er opeens rijk mee worden! Wil je ook beginnen? 

Bij Beste Bank weten ze alles over bitcoins, want het is de Nederlandse gids en handleiding voor bitcoins. Het is namelijk van belang dat je gebruik maakt van een ‘veilige’ bitcoin handelaar en informatie – er wordt veel gescammed, zoals bijvoorbeeld die bitcoin advertenties op Facebook waar ze bekende Nederlanders gebruiken om goodwill te creëren maar eigenlijk iedereen scammen. Dat geldt ook voor een veilige bitcoin portefeuille: weet waar jij je bitcoins bewaard, want als je gehacked wordt kun je alles kwijtraken en omdat het anoniem is, kun je daar vaak niets tegen doen. Ik stel dus voor dat je begint met een klein bedrag, vaak vanaf €50,- en op een moment dat je het kunt missen, mocht het misgaan! Als je er eenmaal een beetje mee hebt gespeeld is het een hele leuke nieuwe hobby, waar je hopelijk nog rijk mee kan worden ook! 

Wil je zelf via iDeal bitcoins of andere crypto kopen via een Nederlandse app? Ik gebruik zelf deze app omdat de kosten laag zijn en de app super gebruiksvriendelijk! Meld je gratis aan om een kijkje te nemen.