Als ik ergens nooit aan begonnen ben, en daar heel blij om ben, is het roken. Sigaretten trekken me niet, maar e-smokers zijn wat anders. Toen ik in Australië woonde werkte ik in een winkel die e-sigaretten verkocht. Ik raakte daarom al snel bekend met alle opties, want als verkoper moet je alles weten over de producten. Mensen hadden allerlei vragen omdat het nog zo makkelijk niet is. Je moet leren hoe je e-sigaret werkt, wat je fijn vindt en wat alle verschillende opties zijn. Zo moet je o.a. leren over coils, pods, driptips en smaken. Zelf rook ik dus niet, dus ik heb geen e-sigaret, maar ik sta wel open om een vaporizer te kopen. Daarmee kan je kruiden en oliën verhitten, een beetje zoals mijn MONQ. Met mijn MONQ kan ik essential oils inhaleren op een veilige manier, iets dat inmiddels deel uitmaakt van mijn vaste rituelen, voor het slapen gaan of tijdens stressvolle momenten. Eventjes wat pepermunt, palo santo of kamille in mijn speciale vape en ik kan er weer tegenaan! En daardoor heb ik ook ontdekt, dat roken echt psychologisch is. Het gaat om dat momentje. Even een momentje voor jezelf. Even dezelfde handeling. Dus als je geen tabak rookt, is een alternatief om essentiële olie te inhaleren (zonder nicotine natuurlijk!). 

Ik werkte wel in die winkel en had inmiddels alles geleerd over e-sigaretten en vapes, want dat is best gezellig, maar zelf ben ik er nog niet aan begonnen. Inmiddels heb ik heel wat ‘trekjes’ genomen van vapes tijdens het uitgaan, maar zelf nog niet de behoefte gehad om er een aan te schaffen. Tijdens het uitgaan komen alle lekkere smaken voorbij, van watermeloen tot zwarte bes, alles komt voorbij. Gezellig tijdens het uitgaan als je met z’n alle een liquid deelt, en vooral voor de niet-rokers die toch mee gaan naar het rokershok, want dan sta je daar niet te niksen. Inmiddels heb ik dus meestal wat te doen, namelijk gesprekjes aanknopen met vapers. 

Het chille aan e-sigaretten is dat je zelf voor het nicotine gehalte kiest. Alle e-liquids zijn ook te verkrijgen zonder nicotine! Bij het bestellen kun je aangeven hoeveel nicotine je in je liquid wil. Helemaal zonder? Of een bepaald nicotinegehalte? Bepaal het zelf! En daarom zijn e-sigaretten misschien wel een beter alternatief voor sigaretten. Ze zeggen dat de lekkere smaakjes het wel verslavender maken, en ook vooral onder jongeren, maar daar weet ik niets vanaf. Wat ik wel weet, is dat het een leuk alternatief is tijdens een avondje uit en het bespaart wat geld als je stopt met het kopen van sigaretten. 

Lees ook: de beginnershandleiding voor de Nederlandse FIRE movement (Financial independence retire early) om nog meer te besparen! 

Er zijn natuurlijk geen echte gezondheidsvoordelen als je gaat vapen, maar er zijn wel een paar voordelen als je gaat vapen of over gaat op de e-sigaret  in plaats van sigaretten roken. Zo wil ik dat al mijn vrienden overstappen naar vapen want zo kan je o.a. je fitter voelen, vermindert het risico op hart-, vaat- en longziekten, kan je weer beter ruiken en proeven en zul je bijna geen ontwenningsverschijnselen vertonen. Oja, en het is een stuk goedkoper! 

Ook een e-sigaret kopen? Check Smokesmarter voor een uitgebreid aanbod.