Wist je dat er jaarlijks tussen de 4,8 miljoen en 12,7 miljoen ton plastic in zee terecht komt? En dat het wel 450 jaar duurt om 1 plastic flesje af te breken?

Nee? Dan ben je niet de enige die dit niet wist. Ik wist het wel zo ongeveer, maar niet helemaal.

Tijdens mijn reizen heb ik hele stranden bezaaid met plastic gezien, gesnorkeld in de plastic soep en bij rescue centers zoveel lieve dieren gezien met plastic in hun maag…. Dit moet stoppen en het begint bij jezelf (heerlijk cliché!!).

Verminder je plastic gebruik, recycle en ga voor de andere optie waar mogelijk. Maar vooral: wordt je bewust van hoeveel plastic je gebruikt op een dag.

En om je te helpen staat National Geographic de hele maand in het teken van #STOPMETPLASTIC.

De campagne wil mensen bewust maken van de volgende 8 doelen:

1) plastic wattenstaafjes: koop ze van karton

2) plastic rietjes, gebruik er liever een van metaal of glas

3) plastic flesje, gebruik een navulbaar flesje

4) plastic bestek: gebruik het niet

5) plastic tasjes, gebruik een boodschappentas voor het leven

6) plastic koffiebekers: neem je eigen reismok mee naar je favo koffietent

7) recycle, scheid je afval en bewaar plastic apart

8) raap het op, ruim rondzwervend plastic op en gooi weg.

Let je ook extra op vanaf deze maand? Ik daagde mezelf uit om een dag lang zonder plastic te eten en koken en dat lijkt makkelijker dan het is.

A day in the life of…

Vandaag ga ik de uitdaging aan op plasticvrij te koken en omdat ik redelijk gezond eet en veel zelf maak dacht ik, dat lukt makkelijk. Maar helaas is het toch meer een uitdaging dan ik dacht.

In Australië zie je het overal, plasticvrije supermarkten waar je heen gaat met bakjes, potten en herbruikbare broodzakken. Hier, not so much.

De dag begon al meteen super bewust: als ik niet reis, douche ik met douchegel verpakt in een grote plastic verpakking. Als ik reis douche ik met een blok zeep, maar neem die dan ook weer mee in een plastic hoesje.

Vervolgens tijd om mijn haar te doen: ook weer een plastic borstel, de bamboe borstel die ik ooit had brak snel af in mijn dagelijkse klitten.

Hmm, dit is al geen goed begin. Maar het werd erger. Mijn dagelijkse ontbijtje van glutenvrij knackebrod met een plakje vega worst zit helemaal in het plastic. Dus ik besluit om mijn koffie snel op te drinken en het anders aan te pakken.

Omdat ik in between huizen zit woon ik nu tijdelijk in Amsterdam Oost, vlakbij de dappermarkt, dus ik ga er snel even langs – inclusief mijn eigen tupperware bakjes – voor wat plasticvrije boodschapjes.

Ik ga eerst op zoek naar een banaan en wat bladspinazie. Daarna is het tijd om te bedenken wat ik als avondeten eet, meestal een buddha bowl met veggies en andere gezonde dingen.

Geen probleem zou je denken… daar kom ik later op terug. Gelukkig heb ik alle tijd om bezig te zijn met het eten omdat ik voor mezelf werk, want dit is eigenlijk al niet te doen. Het is inmiddels al laat in de ochtend en ik heb nog niks gegeten en geen enkel werk verricht.

De spinazie is alleen verpakt verkrijgbaar bij de supermarkt, dus ik eet het niet vandaag. In Australië kan je ook bij de supermarkt een zakje vullen met de hoeveelheid sla of bladspinazie die jij wilt, een concept dat ze bij de Albert Heijn nog niet kennen, want daar zit alle sla, hoe klein ook, verpakt in een mooie zak plastic. Buh.

Op de markt zie ik gelukkig al snel een kraam met losse bladspinazie, dus ik ga er heen met mijn bakje. Ze kijken wel een beetje raar maar als ik uitleg dat ik een dag zonder plastic wil koken, juichen ze het alleen maar toe.

Wist je dat ze bij sommige supermarkten bananen in een plastic verpakking verkopen? Let maar eens op, totaal onnodig natuurlijk. Dus ik scoor een losse banaan op de markt.

Ik merk nu al hoe veel meer werk het is en wat een goede planner je moet zijn op plasticvrij te eten. En het is nog geen 10 uur.

Ik ga snel naar huis om te ontbijten en ga door met werken omdat ik bezig ben met de lancering van een nieuwe course.

Dit was mijn favoriete ontbijt voordat ik op reis ging (en daarom nooit meer een blender bij de hand had).

Recept is super simpel: bladspinazie, banaan en kaneel met wat water maakt een heerlijke groene smoothie.

Voeg wat meer banaan en minder water toe als je een dikke smoothie wilt.

En ja, ik besef heel goed dat dit een glazen blender is en niet een met een plastic kan (hoewel ook in deze blender niet alles van glas is!).

Hmmm … het is al half 11, later dan normaal want normaal zit ik rond 8 uur achter mijn computer om met veel motivatie te werken. Snel aan de slag!

Een uur later is het alweer tijd voor een snack want om na maanden ‘normaal’ ontbijten opeens weer te ontbijten met een groene smoothie vergt wat training, die aan het rammelen te horen, m’n maag nu nog niet heeft gehad.

Ik moet zeggen, verzin maar eens een snack die niet is verpakt in plastic? Super moeilijk! Gelukkig was ik zo slim om op de markt wat cashewnoten te kopen, ook weer in m’n eigen bakje. En gelukkig keken ze wat minder raar op bij de notenkraam.

Processed with VSCO with h3 preset

Ik maak snel m’n to-do lijst voor de ochtend af en maak een snelle lunch. Dit voelt een beetje als valsspelen, want ik gebruik een aantal ingrediënten die ik al in huis had (aah plastic!).

Ik gebruik weer wat bladspinazie, kook een zoete aardappel (geen plastic!), lepel een avocado uit (geen plastic!), snijd wat wortels (wel verpakt in plastic helaas) en roerbak een courgette en paprika, die laatste zijn beiden mijn favorieten voor elke maaltijd en gelukkig nooit verpakt in plastic.

Je kent ze waarschijnlijk wel, die drie kleuren paprika’s, die wel in plastic verpakt zijn en waarbij het totaal overbodig is eigenlijk, want de losse paprika’s zijn bijna nooit verpakt in plastic. Ze kunnen ze ook in een netje verpakken? Zoals mandarijntjes. De kikkererwten zijn verpakt in blik en helaas de hummus ook in een plastic verpakking.

Als je naar de Turkse winkel of de traiteur om de hoek gaat, kun je wel plasticvrije hummus kopen als je zelf een bakje mee neemt.

Note to self: die hummus is ook veel lekkerder dus de volgende keer gewoon even gaan halen en niet een in de supermarkt scoren.

‘s Middags na de lunch ga ik vaak naar de sportschool en ik word meteen geconfronteerd met plastic: ik gebruik bijna altijd een plastic fles als ik ergens anders woon, maar thuis heb ik wel een herbruikbare bidon.

Ik gebruik een paar keer hetzelfde flesje en ik hergebruik de flesjes die ik koop zoals bijvoorbeeld deze met een groen sapje erin. Soms moet je to-go iets kopen en surprise: het zit dan bijna altijd verpakt in plastic. Tenzij je een losse banaan koopt…. Note to self.

 

Na de sportschool is het tijd om nog even verder te werken en daarna op naar afspraken aan het eind van de middag: koffie in Foam, de tentoonstellingen bekijken en daarna naar de bios.

Het valt me op dat ik op weg naar het centrum, in de 10 minuten op mijn fiets, zoveel plastic op straat zie liggen. Teleurgesteld en bewust ‘browse’ ik de straat af naar meer plastic. En dit is slechts een dag super bewust leven!

Gelukkig is er in het museum en het museumcafé geen plastic te vinden, fiew.

In het bios zie ik mensen na de film weglopen en hun plastic drinkbekers achterlaten … en dus neem ik ze mee. Ik weet dat ze de zaal na afloop van elke film schoonmaken, maar nu ik eenmaal ben begonnen met opletten en opruimen, kan ik niet stoppen met plastic meenemen overal, en dat is ook goed!

En als je bedenkt hoe bizar het is dat mensen überhaupt dingen op de grond gooien… zo ben ik echt niet opgevoed. Maar ik ben ook weer niet opgevoed dat als je rommel op straat ziet liggen het mee neemt en zelf weg gooit, terwijl dat eigenlijk wel goed is. Als iedereen plastic mee neemt van de straat, gaan er heel wat minder dieren dood en kan de plastic op de juiste manier verwerkt worden.

Dus neem de volgende keer als je iets ziet het plastic mee en gooi het in de plastic bak. Niet alleen op het strand, maar ook in de stad.

‘s Avonds kook ik een variatie op wat ik ‘s middags heb gegeten, omdat het zo makkelijk, lekker en gezond is. Helaas moet ik nog wel wat werk dingen doen, omdat ik zo weinig heb kunnen werken vandaag door al het ‘jagen naar eten’. haha. 

Na een dag bewust leven realiseer ik me dat hoe drukker je bent, hoe moeilijker het is om plasticvrij te leven. Je moet echt alles goed plannen, want voor je het weet gebruik je weer plastic.

Ik ga zeker meer letten op mijn plastic gebruik, want hoe bewust ik ook was, het was eigenlijk bij lange na niet genoeg. Yes, ik heb een aparte plastic afvalbak, maar zodra ik ga reizen of in een ander huis woon wordt het super lastig om dit te doen. Ik ben nog nooit tijdens mijn reizen een hotel, hostel of ‘airbnb’ tegen gekomen waar ze afval scheiden helaas. Ook al reis ik altijd met tupperware bakjes (ja echt), ik koop lang niet altijd alles bij de plasticvrije supermarkt of op de markt. Ik heb een aantal simpele ‘swaps’ gevonden, die iedereen kan toepassen zodat je meteen al wat beter leeft en hoop dat iedereen meedoet! Helemaal plasticvrij leven is vrij extreem en dat gaat mij waarschijnlijk nooit lukken, maar het begint wel met het verminderen van je plastic gebruik, en daar let ik vanaf nu op.

Tips zodat je zelf aan de slag kunt:

  • Vervang plastic opties voor houten en duurzame opties (vaker mogelijk dan je denkt!)
  • Als je vaak rietjes gebruikt, koop dan metalen rietjes
  • Zorg ervoor dat je altijd een tas in je tas hebt (hoe vaak doen we geen ‘onverwachte’ boodschappen en moeten we een tas kopen … yep, nog een tasje erbij)
  • Neem vanaf nu je eigen coffee to go beker mee wanneer je koffie gaat halen en wissel je weggooi plastic water flesjes voor duurzame flessen zoals Dopper.
  • Vervang je plastic tandenborstel voor een bamboe-optie
  • Als je twee opties hebt, bijvoorbeeld een plastic tasje of een duurzame tas in de supermarkt, kiest dan de duurzame optie.
  • Koop een duurzame broodzak en koop vanaf nu je brood op de markt (of bij de supermarkt en vraag of je ‘m direct in je broodzak mag mee nemen vanuit de oven)